Prijedlozi za čitanje

Conn Iggulden - Imperator (serijal 2003.-2013.)

Imperator je serijal od pet romana poznatog britanskog autora Conna Igguldena. U njima pratimo život velikog Gaja Julija Cezara od njegovog djetinjstva pa sve do urote i ubojstva na Martovske ide. Zadnji roman obuhvaća dio posljedičnih događaja u kojima se ističe budući car Oktavijan. Igguldenova djela spadaju u velika ostvarenja povijesne fikcije, a njegov način pisanja i lakoća kojom se djela čitaju privlače široku publiku. U Hrvatskoj je serijal preveden i priređen u izdanju Knjižare Ljevak.

Simon Turney - Kaligula 

Ludi. Pridjev je to koji se najčešće veže uz trećeg po redu rimskog cara iz julijevsko-klaudijevske dinastije - Kaligulu. Živio je raskalašenim životom, ubijao iz dosade, prostituirao vlastite sestre; svog konja Incitata imenovao je svećenikom, a čak ga je planirao proglasiti i konzulom, sve dok na kraj ovome ludilu nije stala Kaligulina osobna straža. Ali, je li Kaligula uistinu bio čudovište? Zaboravite sve što ste znali i dopustite Livili, Kaligulinoj mlađoj sestri, da vam ispriča što se ustvari dogodilo. Kako je njezin tihi i povučeni brat postao najmoćniji čovjek na svijetu i kako su izdaje političkih saveznika i prijatelja promijenile ne samo Kaligulu, već i čitav Rim. Roman Kaligula djelo je britanskoga autora Simona Turneya, a 2019. godine preveden je i priređen u izdanju Knjižare Znanje.

John Maddox Roberts - SPQR (serijal 1990.-2010.)

Serijal SPQR (Senatus populusque Romanus) jedna je od najpopularnijih serija povijesno-kriminalističkih romana, autora Johna M. Robertsa. Do sada je izdano ukupno 13 nastavaka, a u njima čitatelji imaju priliku pratiti Decija Cecilija Metela Mlađeg, detektiva amatera, kako razotkriva različite spletke i ubojstva iz razdoblja kasne Republike. Od brojnih pomoćnika koji će Deciju pomagati kod njegovih istraga tu su i neka od najzvučnijih imena rimske povijesti uopće, kao što su Ciceron i Gaj Julije Cezar. Roberts svojim čitateljima na iznimno vješt način opisuje kako je izgledao život u starome Rime, ispreplećući povijesnu istinu i povijesnu fikciju. Na hrvatski je do sada prevedeno prvih šest romana: Kraljev gambit, Katilinina urota, Svetogrđe, Hram muza, Saturnalije i Nitko ne voli centuriona.

Ruth Downie - Medicus 

Svim ljubiteljima povijesnih, ali i detektivskih romana te općenito zaljubljenicima u antičku povijest, roman Medicus ne smije proći neopažen. Glavni lik, Gaj Petrije Ruso, razvedeni je vojni liječnik koji je svoju sreću odlučio potražiti u surovoj rimskoj provinciji Britaniji. No, sreća je posljednje što će pronaći. Od trenutka dolaska na otok Gaja Petrija prate samo nesreće, a britanska klima malo pomaže popraviti njegovo zlovoljno raspoloženje. Ipak, u trenutku suosjećanja naš liječnik odluči spasiti jednu robinju - čin koji će do kraja romana požaliti nekoliko puta. Prije nego li se i snađe, Ruso će se pronaći usred istrage ubojstava lokalnih prostitutki, a gdje će ga njegova istraga odvesti provjerite sami. Medicus je prvi u nizu romana popularne serije "Ruso", međutim ostali naslovi još nisu prevedeni na hrvatski jezik.