Društvo i kultura

Rimski brak

2020-06-26
Ipak, u društvu koje je bivalo sve organiziranije, s vremenom se potvrdio onaj najprirodniji oblik braka - brak koji se temeljio na dogovoru mladenaca i koji nije podrazumijevao muževljevu apsolutno vlast nad ženom - sine manu.

Rimska moda

2020-06-17
Odjeća, ali i cjelokupan izgled rimskih građana i građanki bili su moćan indikator njihovog socijalnog statusa, dobi, službenih počasti i ekonomskog položaja.
Spajati ljubav i vino zajedno, uistinu je kao dodavati ulje na vatru. Ne sudi ženu prema svjetlu svijeće, sklono je obmani. Ako stvarno želiš znati kakva je, pogledaj ju na danjem svjetlu, i kada si trijezan. (...) Noć prikriva mnoštvo nedostataka i nesavršenosti. Noću ružne žene ne postoje.
Bio on vladan od strane kralja, konzula ili pak cara, jedna od konstanti cjelokupne rimske povijesti bila je obitelj. Kao i kod mnogih ranijih zajednica, obitelj je bila fundamentalna i osnovna socijalna jedinica u "Vječnome gradu".
Obilno se, žene i muškarci, svakodnevno koriste kozmetikom u svrhu uljepšavanja: za pranje tijela sapun, za kosu tekućina na bazi natrijeve lužine ili fina glina u prahu. Ukosnice, češljevi, ogledala, bočice za parfeme, masti za sprječavanje nastanka bora, kutijice za pomade čest su nalaz.