Politika

Ustroj vojske koji je uveo Gaj Marije omogućit će etabliranje Rima kao snažne vojne sile koja će u daljnjim stoljećima nastaviti širiti rimski utjecaj i teritorij diljem Europe, Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.
Autorice: Beatriz Brkić i Dejana Đurić Carski Rim nastavio je stopama koje je Cezar utisnuo prije Martovskih ida, no Cezar ne bi bio Cezar kakvog poznajemo danas da se dvije ključne osobe nisu našle na njegovom putu.
Autorice: Beatriz Brkić i Dejana Đurić Svaka je carica zanimljivija ličnost od svoje prethodnice i ostavlja trag u Rimu svojega doba. Naposljetku, jesu li njihovi postupci bili opravdani ili ne, presudit će povijest i oni koji joj žele biti svjedocima.
(...) kod Murse i Cibala odigralo se nekoliko važnih bitaka od kojih su neke određivale budućnost čitavog Rimskog Carstva. Čini se da su upravo ova dva grada bila sretna mjesta rimskim carevima.

Opsada Alezije

2020-08-10
Pa ipak, kada se 52. g. pr. Kr. čitava Galija predvođena Vercingetoriksom pobunila protiv rimske vlasti, svi su oni mogli pasti u zaborav pred zidinama Alezije. Jedna od najpoznatijih bitaka antičkoga svijeta - i dandanas proučavana kao klasičan primjer opsadnog ratovanja - odigrala se u rujnu 52. g. pr. Kr. ...
Autorice: Beatriz Brkić i Dejana Đurić

Car August u jednom od svojih govora citirao je Metela Numidika o ženama: "Priroda je učinila da s njima ne možemo živjeti sasvim ugodno, no ne možemo ni živjeti bez njih."
U posljednjoj fazi kraljeva Rim je uistinu izrastao u veleban grad. U tome razdoblju pretpostavlja se da je grad imao između 15 000 i 20 000 stanovnika. Ako se tome broju dodaju i okolna područja pod kontrolom Rima, na ukupnoj površini od 800km2, živjelo je tada između 50 000 i 60 000 ljudi.
Naseljavanje drevnoga Rima, sudeći po arheološkim nalazima, otpočelo je oko 1000. g. pr. Kr. Taj "rani Rim" bio je zapravo konglomeracija malih pastoralnih zajednica koja je uz "malu" pomoć izvana postala prijestolnica tada poznatog svijeta. Svoj rast, naime, Rim duguje svojim misterioznim sjevernim susjedima - Etruščanima.
Često nazivani "osvajači Europe" ili pak manje laskavim nazivom "barbari Europe", Kelti su zasigurno bili prvi stanovnici sjevernih područja koji su zaslužili naziv civilizacija.
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti