Prijedlozi za gledanje

Barbarians Rising (dokumentarno-igrana miniserija, 2016.)

"Rome didn't fall in a day" najava je ove dokumentarno-igrane miniserije u 4 nastavka koju je History Channel izbacio 2016. godine. Rimu dakako nikad nije nedostajalo neprijatelja i ovdje se nastoji dati pregled 700 godina barbarskih pobuna protiv njih. U svakoj epizodi pratimo nekoliko poznatih pobunjenika protiv rimske vlasti ili napade određenih vojskovođa, a povjesničari nam daju uvid u uzroke, tijek i posljedice svake od tih kampanja. Temi se pristupa ozbiljno i profesionalno, a posebno su zanimljive animacije i prikaz tijeka borbi na kartama, kao i na bojnom polju. Za igrani dio zadužena su kvalitetna glumačka imena (Jefferson Hall, Tom Hopper, Kirsty Mitchell, itd.) poznati iz serija Black Sails i Game of Thrones. Dalo bi se diskutirati o određenim stvarima, primjerice zašto je kartažanski vojskovođa Hanibal u istom košu s ostalima koje su Rimljani smatrali barbarima. Bez obzira na to, seriju vam svakako preporučamo.

Ludi rimski carevi (dokumentarno-igrana miniserija 2006.)

Da i mi "konja za utrku imamo" dokaz je ova miniserija u produkciji HTV-a. Iako je možda prošla ispod radara za razliku od drugih projekata autora Božidara Domagoja Burića (Hrvatski kraljevi i Republika), ova miniserija svakako je vrijedna spomena. Kroz 4 epizode naglasak je na rimskim carevima koje povijest pamti kao kontroverzne vladare, a to su: Kaligula, Neron, Komod i Elagabal. Ono što je posebna vrijednost serije je da se nastoji propitati ustaljene povijesne istine o njima kao okrutnim i ludim vladarima te vidjeti što od navedenog ima uporište u stvarnosti. Stručni komentatori u seriji bili su neki od najvećih svjetskih stručnjaka za antičku povijest, kao i domaći stručnjaci (prof. dr. sc. Petar Selem, prof. dr. sc. Bruna Kuntić-Makvić i prof. dr. sc. Marina Milićević-Bradač). Naslovne uloge u seriji tumačili su glumci bez prethodnog iskustva, a pokazalo se da se u tim ulogama jako dobro snalaze.

Rim/Rome (serija, 2005.-2007.)

Prije nego je HBO započeo s projektima poput Game of Thrones snimljena je jedna od najboljih serija ikad. Radi se o seriji Rim (Rome) čiji su idejni začetnici J. Milius, W. J. MacDonald i B. Heller. Tematika je na prvu tipična, pratimo uspon Gaja Julija Cezara i transformaciju Republike te sve dobro znane događaje koji su uslijedili. Rim je po tko zna koji put poprište političkih igara i sukoba moći. Naravno, u seriji su i dobro znani likovi poput Gneja Pompeja, Marka Antonija, Cicerona, Gaja Oktavijana i drugih. Međutim, serija ne bi bila to što je bez dva glavna lika koji se često nađu u blizini svih tih slavnih ličnosti i događanja. Radi se o dvojici vojnika koje utjelovljuju Ray Stevenson (Titus Pullo) i Kevin McKidd (Lucius Vorenus) i zbog kojih ćete jednostavno zavoljeti ovu seriju. Ujedno, to je jedna od najskupljih serija ikad snimljenih i izvrsno prikazane scene ratovanja su dokaz tome. Treba napomenuti da je serija pomaknula granice eksplicitnog sadržaja koji se prikazuje na ekranima stoga serija nije preporučljiva za mlađe uzraste. 

Gladijator (film, 2000.)

Film Gladijator (eng. Gladiator) s razlogom je jedan od najpoznatijih povijesnih blockbustera ikada snimljenih. Glavni glumac Russell Crowe utjelovljuje lik generala Maksima Decima Meridija koji stječe naklonost cara Marka Aurelija (Richard Harris) nakon rata s germanskim plemenima. Zaplet situacije događa se kada cara ubije njegov sin Komod (Joaquin Phoenix) koji sebe proglašava carem te naredi Maksimovo ubojstvo. On uspije izbjeći smrt, ali ne i njegova obitelj, koju je Komod također dao pogubiti. Tada počinje Maksimov put kao roba i gladijatora u arenama vođenog željom za osvetom zbog smrti svoje obitelji. Iako film zapravo obiluje prikazom događaja koji nemaju uporište u stvarnosti, film ima vrijednost prvenstveno zbog vizualnih efekata, odlične glumačke postave, epske glazbe i svega drugog zbog čega je i osvojio 5 Oscara na dodjeli 2001. godine. Također, film je utabao put za ostale povijesne spektakle snimljene zadnjih 20 godina počevši s Trojom, Aleksandrom Velikim, Kraljevstvom nebeskim pa sve do danas. Valja spomenuti da je jedan od producenata filma Gladijator i rođeni osječanin Branko Lustig, koji je za ovaj film nagrađen drugim Oscarom (prvi je dobio za film Schindlerova lista iz 1993. godine). 

Asterix & Obelix (filmovi, 1999.-2012.)

Godina je 50 pr. Kr. Rimljani su okupirali cijelu Galiju. Doduše, ne baš cijelu... 

Tim riječima započinje svaki nastavak kultnog stripa Asterix po kojemu su nastali brojni animirani i igrani filmovi. Filmove koje ovdje preporučamo ne moramo posebno opisivati jer vjerujemo da su svi imali priliku pogledati barem jednom nešto od navedenog. Ova alternativna francuska povijesna priča uz junake Asterixa i Obelixa osvojila je simpatije publike diljem svijeta. 

Nastavci su redom: Asterix i Obelix protiv Cezara (1999.), Asterix i Obelix: misija Kleopatra (2002.), Asterix na Olimpijskim igrama (2008.) i Asterix i Obelix: God Save Britannia (2012.)

Quo vadis (film, 1951.)

Gotovo nestvarno zvuči da je ovaj film snimljen prije gotovo 70 godina s obzirom da ga i danas mnogi smatraju izvrsnim ostvarenjem. Radi se o povijesnom spektaklu u režiji Mervyna LeRoya i jedan je od najvećih holivudskih projekata sredine 20. stoljeća. Radnja je temeljena na istoimenom romanu književnika Henryka Sienkiewicza, a priča prati zadnje godine vladavine cara Nerona. Fokus je na njegovim progonima kršćana, a uloga sv. Petra jasna je i iz samog naslova filma. Jedan od protagonista u filmu je rimski vojskovođa Marko Vinicije (Robert Taylor) koji se zaljubi u kršćanku Ligiju (Deborah Kerr), što se provlači kroz glavnu tematiku progona i zapleta koji se odvijaju. Glumac Peter Ustinov koji utjelovljuje lik cara Nerona na neki način je ukrao show svojim osebujnim načinom glume ekscentričnog cara. Film je sniman u blizini Rima, a za potrebe snimanja izgrađene su čitave rekonstrukcije povijesnih građevina i sašiveno je na tisuće pojedinačnih kostima. Nažalost, unatoč nominaciji za Oskara u 8 kategorija, nije osvojio niti jedan, ali je financijski film bio itekako uspješan.

Peter Ustinov u ulozi cara Nerona
Peter Ustinov u ulozi cara Nerona